Organizator:

41 lat pasji i precyzji

01.09.2021 11:01:09

Podziel się

Pochodzi z województwa małopolskiego, ale to w Wielkopolsce mieszka i pracuje od lat. Dla Małgorzaty Brzóski-Nowak, prezes zarządu Dynaxo, największej polskiej firmy rodzinnej rozwijającej technologię nowoczesnych kuchenek gazowych DYNACOOK, sukcesem jest zespół, z którym na co dzień buduje silną markę, kierując się takimi wartościami, jak: wiarygodność, innowacja i skuteczność. Obecnie zatrudnia prawie 150 osób i współpracuje z największymi koncernami w Europie. Jest odważna, nie boi się wyzwań, lubi swoją pracę i ludzi. Z wzajemnością.

ROZMAWIA: Joanna Małecka  
ZDJĘCIA: Sławomir Brandt

Pochodzi Pani z Nowego Sącza, ale to w Wielkopolsce postanowiła Pani osiąść na stałe. Dlaczego?

Wielkopolanie mówili na mnie góralka, a górale ceper, tak jak na wszystkich z nizinnych rejonów Polski. Pochodzę z Nowego Sącza. To tam spędziłam 19 lat życia. Potem przeprowadziłam się do Wielkopolski. W Poznaniu studiowałam na Politechnice Poznańskiej, gdzie poznałam mojego męża. W tym roku mija już 30 lat odkąd jesteśmy razem. Zostaliśmy partnerami w życiu i w biznesie. Nauczyłam się dwóch strategii życia i dwóch mentalności, stąd wielkopolska sumienność i małopolska odwaga. Tak też wychowuję moich synów. To znacznie ułatwia życie.

Jak powstało Dynaxo?

Stanisław Nowak, mój teść, zawsze marzył o prowadzeniu własnej firmy i tak to się wszystko zaczęło. 41 lat temu powstało Dynaxo. Firmę założyli Jolanta i Stanisław Nowakowie w 1980 roku. Siedziba zakładu pod nazwą Ślusarstwo-Elektromechanika mieściła się we Wronkach, w domu jednorodzinnym o pow. 100 mkw. adaptowanym na potrzeby zakładu. Pierwszą produkcją były prostowniki do ładowania akumulatorów dostarczane bezpośrednio do handlu detalicznego. Następnie rozszerzano asortyment produkcji w ramach współpracy z Agromą w Kaliszu oraz ZM URSUS w Warszawie. W 1991 r. rozpoczęto współpracę kooperacyjną z Amicą Wronki na dostawy elementów metalowych do produkcji kuchni gazowych i elektrycznych. Rodzice mojego męża z czasem zaprosili do współpracy swojego syna Pawła. Jako wspólnik, w 1993 roku, przeprowadził on proces restrukturyzacji, a w 1997 roku przyspieszył rozwój firmy przenosząc ją do nowo wybudowanej siedziby.

Wiem, że firma miała przełomowy moment w swojej karierze, który nazywał się Stanisław Szyling.

Faktycznie, ważnym momentem dla firmy był 2006 rok. Wtedy rozpoczęliśmy współpracę z Panem Stanisławem Szylingiem, wynalazcą i konstruktorem technologii gaz pod szkłem w Polsce. Stanisław Szyling był inżynierem zakładów Diora. W latach 90. spodobały się jego żonie elektryczne kuchnie ceramiczne, ówczesna nowość w polskich warunkach, gdzie z kuchnią elektryczną kojarzyły się jedynie wolno grzejące siermiężne grzałki. Te ceramiczne wymagały do działania prądu trójfazowego, nieobecnego w polskich blokach. Stanisław Szyling tak bardzo jednak chciał spełnić marzenie żony, że opracował sposób, jak połączyć design nowej płyty elektrycznej z palnikiem gazowym. Przypomniał sobie o niemieckim pomyśle z lat 70. schowania palników gazowych pod płytą ceramiczną. Pomysł udoskonalił i tak powstała pierwsza wersja ceramicznej kuchni gazowej. Gałki zastąpił dotykowym panelem sterującym oraz opatentował sposób samoistnego chłodzenia palników. Sam jednak takiej płyty na masową skalę produkować nie mógł. Obecnie jest doradcą zarządu Dynaxo ds. badań i rozwoju. Nasza firma produkuje kuchnie na podstawie różnych niezależnych patentów konstrukcyjnych opracowanych przez nas samych. Od 15 lat prowadzimy badania nad innowacyjnymi gazowymi płytami ceramicznymi DYNACOOK, które łączą zalety gotowania na kuchence gazowej i indukcyjnej.

Kiedy Pani dołączyła do firmy?

W 2011 roku dołączyłam do grona wspólników, aby rozpocząć proces reorganizacji i budowania kultury organizacyjnej firmy. Dynaxo przechodziło reorganizację i rozszerzało swój zasięg na kolejne rynki w Polsce i na zachodzie Europy. W 2017 roku wdrożyliśmy płyty gazowe II generacji – DynaCook. Dzięki gotowaniu na płytach DynaCook emitujemy o połowę mniej gazów cieplarnianych niż w przypadku gotowania na płytach elektrycznych. W 2021 roku wdrożyliśmy nowy system ERP wspomagający zarządzanie w firmie oraz wprowadziliśmy na rynek kuchenek gazowych płytę ceramiczną DynaCook z serii DynaCook Camping & Yacht.

Firma rodzinna, która kocha to, co robi. Mylę się?

Nie, nie myli się Pani, to prawda. Mówimy, że Dynaxo to miejsce, w którym pasja spotyka się z precyzją. To firma rodzinna, w której pracują aż trzy pokolenia. Działamy w dwóch segmentach: pierwszy to projektowanie i produkcja elementów z metalu, a drugi to gazowe płyty ceramiczne DynaCook dla segmentów AGD oraz C&Y. Obecnie nasza firma zatrudnia prawie 150 osób i współpracujemy z największymi koncernami w Europie.

Co jest największym sukcesem firmy?

Największym sukcesem firmy jest zespół, z którego jesteśmy bardzo dumni i dzięki któremu możemy dalej się rozwijać. Nasza firma opiera się na trzech dla nas ważnych wartościach: wiarygodność, innowacja i skuteczność. Skuteczność płyt DynaCook została potwierdzona wieloma badaniami i jest efektem intensywnej pracy przez 15 lat.

Czym ta płyta wyróżnia się spośród pozostałych?

Nie ma otwartego ognia, a więc jest bardzo bezpieczna. Płyty DynaCook, modele X2, X3, X4, X5, to autorskie projekty zespołu Dynaxo. Są projektowane we Wronkach. Dla mnie ważne jest to, że DynaCook jest zgodne ze slow food, które znaczy coś więcej niż mniejsza ilość i lepsza jakość posiłków. Płyty zużywają śladowe ilości prądu, co przekłada się na ich energooszczędność. Spalanie gazu w płytach DynaCook powoduje o połowę mniejsze wytwarzanie CO2 w porównaniu do produkcji energii elektrycznej używanej w powszechnie stosowanych płytach elektrycznych czy indukcyjnych. Wytwarzają mniej sadzy, nie kopcą, nie dymią, nie pozostawiają tłustego nalotu na meblach kuchennych, nie brudzą – są przyjazne środowisku. Gotując na DynaCook możecie Państwo wspólnie z nami zadbać o środowisko. Płyty są łatwe w obsłudze, a dla Państwa wygody pracują na każdy rodzaj gazu. To takie niuanse, ale jeśli ktoś lubi gotować, na pewno je doceni.

 

www.dynaxo.pl

www.dynacook.pl